New Taipei Museum of Art, New Taipei City, Taiwan

The New Taipei Museum of Art consists of a museum of 29,910m² an exhibition hall and adjacent park which is also 8,600m². The project’s design concept of art-scape seeks to employ the setting of a mountain hamlet and to weave together art, architecture and landscape.

The lively activities together with the dynamic spaces ascending upward symbolizes the diverse elements embedded within the streets and alleys of New Taipei City. By adopting various elements and memories of New Taipei City into the project, the local culture can be spontaneously integrated into the daily life of the citizens. The term “aesthetics” therefore is no longer a distant wall, but a fundamental ingredient in people’s everyday life.

In terms of massing, the project’s shifting volumes reflects the site’s topography while a series of contemporary art galleries with semi-translucent façades create a landmark that hover over the landscape. The galleries are at once visible from far afield and glow in the sky at night like clouds. Furthermore by partly elevating the building to create a semi-open courtyard that supports a variety of uses in different sizes, the museum will serve as a grand urban living room.

On the interior, the circulation echoes the ascending topography and alludes to the mountain hamlet impression to create a series of atrium spaces that open a way toward the circular skylight. Down by the existing river channel, a park that restores the shore habitat serves as an extension of the museum plaza. The paving design draws upon the area’s rich history in ceramics production and fuses ancient art techniques and ceramics with digital fabrication to produce both two and three dimensional tiling concepts.

The project aims to achieve both LEED and Taiwan’s EEWH silver green building certification.

 

類別: Culture/Exhibition、Paper Architecture

Share This: