Main Library, Chung-Yuan Christian University

The university wished to build a 400,000-volume capacity main library at the center of its campus, on a site directly adjacent to Grace Building, a two-story classroom building which is also the first structure owned by the University.

Our design recommended the preservation of this building with some alteration and renovation. As its entrance level is two meters higher than our site, a two-level entry plaza was created to suit the natural grades. The upper plaza is approached from Grace Building at the south, and leads to the main library itself. The library extends from the second to the fifth floor with a 750-seat, open-shelf reading room; this is linked by open stairs and a series of two-story-high spaces at different locations, both for visual extension and to facilitate natural ventilation. The lower plaza is approached from the dormitory and eastern campus zone at the east, and leads to non-access-controlled ancillary facilities, including a 150-seat conference hall, five temporary classrooms (to be converted to library use in the future), the library’s technical services workroom, and a 750-seat study hall in the basement which is provided with sunken gardens for light, ventilation, and view. The total floor area is 12,000 sq.m., and the construction cost was NT$105,000,000. Both fixed and movable furniture were also designed by the firm and installed for NT$11,812,000.000, completed in 1985. This project has received the gold medal design award from the Chinese Architect Journal and the Architectural Design Award from the Taiwan Provincial Government.

 

Read more:

Phoenix Satellite Television “Designer" Interview

類別: Culture/Exhibition、Education

Share This: