Multipurpose Building, Christ’s College, Taipei

Through thick green foliage, the gentle line of Kuan-Yin Mountain can be seen at a distance, merging into the sea below and the sky above. This utopian scene is the setting for Christ’s College, situated on the hill of Kuandu.
The task was to provide dwelling units for three hundred female students and classrooms in the open mountaintop space between two older dormitories. Existing college buildings flank the edge of the mountain, with the primary access to one building running across the site. Under these conditions, and optimizing the excellent north and west Tamshui River views, a five-story building with basement, only 770 square meters in ground coverage and outwardly low-key rather than showy was shaped.
 
The new building is L-shaped, with an open forecourt merging outer space with a small inner courtyard, providing entrances for both the dormitory and teaching area. The design was to emphasize both the visible and invisible: for the environment, the building wants to be invisible; but from the building, the beauty of the environment wants to be visible from every corner. As one passes from the forecourt into the inner court, trees, stone paving and the view of the river beyond are readily seen, while view through floor-to-ceiling glazing and balconies further give the building an earth-bound quality.

Location: Tamshui, Taipei

Structural system: R.C.

Material : washed aggregate

Site area : 31,475㎡

Building coverage: 770㎡

Total floor area : 4,760㎡

No. of stories: 1 below、5 above grade

Design period : 1998.02 ~ 2000.10

Const. period: 2000.10 ~ 2001.11

類別: Dormitory、Education

Share This: