Scooter Garage D, National Chiao Tung University

Situated in between the tennis courts and residential area at the east end of Chiao Tung University, the new scooter garage occupies a leftover corner on the edge of campus. Together with the physical site constraints, the requirement of providing maximum parking capacity, and the limited budget criteria resulted in the final geometry of the garage. A divisible RC structural system was proposed to phase the construction process.

Each phase consists of two floors: one floor of columns and steel bracings and one floor of folded walls and slabs. The folded walls act as a gigantic spandrel beam that allow for long cantilevers along the entire building. This reduced the number of columns needed, thus providing maximum open space for parking. Through the folded planes, every other bay in the building becomes a void stretching through three levels. These large open areas allow excellent sources of natural light and ventilation. Penetrations in the wall further allow for artificial lighting and signage systems. The strong visual connections from wall to driveway and the adjacent bays enhance the integration of structure, space, and the program.

The building section reveals a continuous gap along the perimeter between the building and surrounding landscape. The gap allows for a natural airflow even through the basement level, which makes mechanical ventilation unnecessary and savings on the budget. At the connection between campus and scooter garage the gap becomes even wider. The ventilation gap now also serves as a light well for the levels underground and provides sufficient light for the basement level during daytime. The same light well doubles for the scooter access ramp into the basement and provides a staircase for pedestrian access to the basement. At night t the system of the light well is reversed when the retaining wall becomes a massive reflector for a row of floodlights positioned in the basement. The ventilation shaft transforms into a light feature.

Ultimately, this expressive structure utilized a construction method and structural system that respond to the constraints and resolve the basic needs for its utilitarian program.

Location: Hsinchu

Structural system: Hybrid System + Steel、RC

Site area: 4,870 ㎡

Building coverage : 2,560 ㎡

Total floor area: 4,255 ㎡

No. of stories : 3 above grade

Design period: 2002. 12 ~ 2003.03

Const. period : 2003. 08 ~ 2004.04

類別: Adaptive Reuse、Education、Transportation / Infrastructure

Share This: