Shantou Village

From 10% to 100%

Why?

With the rapid economic growth in China, a large number of agricultural lands are abruptly converted to industrial use. The project site is located in the Xiang’an Industrial Zone in Xiamen, Fujian, looking distantly at the Xiamen Island. The site was originally a farmland, but now it has become a base for a high-tech industrial cluster. Different from agricultural zones, “memories” rooted in industrial lands are often erased ruthlessly with rapid developments of the lands.

As the operation and design team began developing this 80 hectare campus, they found a small village on the site that hugs a lake in the front and leans on a gentle hill in the back. The natural environment is typical of traditional South Fujian villages. The design team decided to preserve the village with hopes of retaining the “traces of the past” and also reaching the “balance between development and ecology.” The 8 hectare community reserved for a leisure center not only saves the construction cost of a staff recreational center, but also gains the preserved original ecological environment, which is priceless.

 

What?

In recent years, the existing village has seen many buildings renovated. After repeated discussions with the client, respect for existing spatial context and historic connotations are highlighted and five comparatively more complete old buildings are selected to incorporate with the indigenous elements, including the ancient paths, pools, forests, god of land temple, and old wells. With reasonable planning of circulations and zoning, the whole fabrication campus resembles a “micro-city where the new co-exists with the old.”

On the east slope grow the banyan bushes, among which many trees are older than 300 years. In winter, they form a shield against the cold north-eastern prevailing wind; in summer, it provides a cool and comfortable exercise spot. The crescent moon lake on the west side used to be an irrigation and water source. After preservation it is utilized as rainwater recycle and ecological pool. The lake front plaza borrows the concept of Fujian farmhouse patio which was used for drying grains and holding feasts. Different brick pavers link these open spaces together, forming humanistic spatial sequences most needed by high-tech professionals for serene reflections.

 


HOW?

The fabrication plants and the village cluster create the spatial tension to form the chorus between the new and the old. Large scale new fabs and historical remnant of the small-scale village achieve an interesting contrast. The newly erected fab buildings are functional, straightforward in character, while the existing historic village creates spaces of sensibility in the fashions of subtraction and addition.

By subtraction, the individual unit applies the basic principle of “renovating the old like the old.” Besides revamping the damaged walls and parts of the house, the incompatible decorative elements of the exterior are also removed to return the architecture to its original look. The renovation is undertaken by old building masters in Quanzhou. They number each delicate and fragile part before taking it down, and carefully restore it before putting back to the buildings. By “addition,” paths and terraces are added to enhance the sense of togetherness besides expanding the original pool as the ecological pond. The principle of “composing part into a whole” is observed in designing the cluster to connect the scattered single structures with high and low walls to form a unified architectural entity.

The contrast in scale further strengthens the visual effect of the new architecture and the old. Roaming amidst the campus is a complementing experience of sense and sensibility. The 8 hectares within the 80 hectares of land realizes a co-existence of technology and humanities. The 10% of space has achieved 100% of time in this endeavor.

基地位置: 廈門市大嶝鎮

用地面積: 820,000 m²

總建築面積: 1,285 m²

完工時間: 2008.10

類別: Adaptive Reuse、Sport / Leisure

Share This: